Veranderkunde voor medezeggenschappers

Editie najaar 2024 – 30 oktober, 6 november en 27 november 2024

Als lid van de medezeggenschap ben je dagelijks met je mede MZ-leden, je achterban en je bestuurder in gesprek over verandering. Het is je rol om te adviseren en je instemming te verlenen of te onthouden over veranderingen die van strategische betekenis zijn voor de organisatie en die gevolgen hebben voor medewerkers. Hoe beter je veranderingen op hun wenselijkheid, legitimiteit en hun slagingskans kunt beoordelen, hoe beter je als OR je rol als strategisch gesprekspartner kunt invullen. En hoe beter je elkaars verandertaal verstaat, hoe sneller je als OR je positie kunt bepalen.

Het reguliere instrumentarium van de OR is vooral toegesneden op de traditionele lineaire manier van veranderen: een rechte weg van A naar B met duidelijk gescheiden fasen elk op weg naar een besluitvormingsmoment waar op ge(re)ageerd kan worden. Maar veranderingen in organisaties verlopen steeds minder via dat lineaire pad. Ze hebben steeds vaker een organisch karakter, waarin de verandering al werkende weg vorm krijgt en de dialoog erover op verschillende formele en informele wijzen gevoerd wordt. Dat doet de vraag opkomen hoe de medezeggenschap ook in een dergelijke verandercontext zijn rol kan innemen en maximale waarde kan toevoegen.

Daarom hebben Bart Scholten van Pitin en Annemarie Mars van For a change hun expertise over veranderen en ondernemingsraden samengesmeed tot een aansprekende driedaagse leergang voor medezeggenschappers.

Wat leer je?

[invullen leerdoelen]

Wat krijg je?

De leergang is een uitgekiende combinatie van vier elementen:

  • het boek ‘Houvast voor de medezeggenschap in organische verandering’ krijg je vooraf thuisgestuurd
  • je krijgt een jaar toegang tot de digitale leeromgeving met 23 video’s waarmee je je inhoudelijk voorbereidt
  • je volgt een interactief driedaags programma begeleid door Bart en Annemarie. Omdat een deel van de voorbereiding via zelfstudie plaatsvindt kunnen we de kostbare tijd maximaal besteden aan uitwisselen, toepassen en reflecteren
  • je kunt intekenen op een individueel spargesprek met Bart of Annemarie om de inzichten toe te passen op jouw praktijk en leerdoelen

Hoe ziet het programma van de drie dagen eruit?

[nog invullen programma]

Waar is het?

[nog invullen locatie en tijden]

Kan ik deze leergang ook bestellen op factuur?

Ja, dat kan hier!

Over Bart en Annemarie

Bart Scholten heeft facility management, en bestuurs-en organisatie-wetenschappen gestudeerd. Hij heeft langdurig gewerkt als adviseur, trainer, manager, en coach voor allerlei organisaties. Hij adviseert en traint ondernemingsraden over uiteenlopende onderwerpen, van begeleiden bij fusies, sociaal plan opstellen tot nieuwe medezeggenschapsstructuur. Dit doet hij met aanstekelijk enthousiasme, gedrevenheid en diepgang. De rode draad in zijn werkervaring is ontwikkeling van mensen, teams en organisaties.

Annemarie Mars is een bevlogen veranderkundige die veranderaars al ruim 30 jaar helpt met het opzoeken van het wezenlijke gesprek om samen te bewegen. Ze is de auteur van zeven boeken, waaronder Hoe krijg je ze mee? en De functie van frictie, ruim 100 blogs en de Podcast De kunst van het vindenHoe krijg je ze mee? won de GIDS-prijs en werd genomineerd met de LTP-van den Berghprijs. Het boek verscheen begin 2023 in een derde herziene editie. Het is bijna 25.000 keer verkocht, wordt in veel managementopleidingen gebruikt en heeft zijn weg al gevonden naar tienduizenden veranderaars.

Over de instructeur

Profielfoto

Annemarie Mars

Annemarie Mars is een bevlogen veranderkundige die veranderaars al ruim 30 jaar helpt met het opzoeken van het wezenlijke gesprek om samen te bewegen. Ze is de auteur van zeven boeken, waaronder Hoe krijg je ze mee? en De functie van frictie, ruim 100 blogs en de Podcast De kunst van het vinden.

Hoe krijg je ze mee? won de GIDS-prijs en werd genomineerd met de LTP-van den Berghprijs. Het boek verscheen begin 2023 in een derde herziene editie. Het is bijna 25.000 keer verkocht, wordt in veel managementopleidingen gebruikt en heeft zijn weg al gevonden naar tienduizenden veranderaars.

Bekijk meer cursussen van Annemarie Mars →

Cursusoverzicht

Eerst even dit...
Wegwijzer door de leeromgeving 00:02:00
Zes schijnwerpers
Richting 00:18:00
Reacties 00:18:00
Ruimte 00:24:00
Relatie 00:18:00
Routekaart 00:21:00
Reflectie 00:09:00
Extra's
Tussendoortje Reacties: 50 zinnen die je niet moet zeggen tegen iemand in weerstand 00:05:00
Tussendoortje Richting: Verhalen van veranderaars 00:10:00
Tussendoortje Richting: De case van het hardgekookte eitje 00:04:00
Tussendoortje Ruimte: Bordjes 00:10:00
De ander helpen om jou mee te krijgen 00:06:00
Overig
Voorbeeldbrief aan de bestuurder over organisch veranderen 00:00:00
Boek: Houvast voor de medezeggenschap in organische verandering 00:00:00
Podcast De kunst van het vinden 00:00:00
Zes schijnwerpers – hoofdplaatjes 00:00:00
© 2024 For a change - Powered by Maatos